Архив: август, 2012

Волята е над тялото

Когато видиш нещо, което не разбираш е трудно да пишеш за него. Но пък усещането че си се докоснал до нещо значимо и истински важно не може да те напусне. Това е историята на Сю Остин, която ползва инвалидна количка от 1996г. През 2005г. открива леководолазния спорт и така се ражда копнежа по невъзможното – да се гмурка с инвалидна количка.

Водолазите казват, че усещането при гмуркането, за безтегловност и свобода е неповторимо. До сега не си давах сметка, какво всъщност значи, да се чувстваш лек като перце и свободен от тежестта на тялото си. Може би след като видях човек, който не усеща земята и въпреки това е прикован към нея, започнах да разбирам същността на гмуркането и на това което имам и онова което нямам. Повярвайте, защото няма невъзможни неща


… прочети целия текст»

Модна пътна безопасност

Основната функция на закона за Движение по пътищата е да направи условията при придвижване безопасни. Но закона може да се окаже недостатъчен при отсъствие на самосъзнание, а когато такова липсва идва на помощ … модата.

Модата е универсалното оръжие. Тя може да ни накара първо да пропушим, а после да спрем да го правим. Може да унищожи … прочети целия текст»

Понякога на човек не му достига малко ентусиазъм за да реализира една или повече добри идеи. Тогава в помощ на ентусиазма идва финансовата подкрепа. Звучи добре нали? От нас се искат само добрите идеи, които могат да са в различен ред на мисли.
Чудите се как да направите вертикална градина на фасадата на входа си? Обмисляте възможността да подпомогнете местното читалище поставяйки слънчеви колектори на покрива му? Искате да модифицирате мазето си в център за рециклиране на отпадъците от вашето село? Или се чудите дали отглеждането на пчели на покрива на кооперацията ще е полезно за обогатяването на флората и фауната в междублоковите пространства? Всяка зелена идея има своя шанс чрез Екологично сдружение „За Земята“ и международната неправителствена мрежа Банкуоч, които ще дадът възможност на три зелени идеи да достигнат до европейско финансиране за реализацията си. Търсят се само … прочети целия текст»

Разликата между тъмнината и светлината може да се окаже една пластмасова бутилка пълна с вода. Добре дошли на Филипините. 7 107 острова разположени в Югоизточна Азия. Това е една от страните с най-голямо биоразнообразие на единица площ, в топ 10 на света или някъде там. Климатът е горещ, влажен и тропичен. Истинско райско кътче, населявано от над 92 млн. души. Всъщност Република Филипини е на 7-мо място в Азия и на 12-то в света по гъстота на населението и както се досещате част от филипинците живеят доста … натурално.


… прочети целия текст»

Пазите ли си старите куфари?


И тази седмица преваля. Времето си лети ли лети и в един момент хубавите ни вещи са вече демоде. Единия вариант е да ги поосвежим, другия да ги изхвърлим, но пък това второто не е никак природно и икономически оправдано. Първо още боклук на сметището, после разход на ресурси за производството на новия вариант а и разход на пари за покупката му. Има и още един трети вариант, просто да променим предназначението му. Та вадете старите куфари, защото шведа Bo Christian Larsson ще ни направи една бърза демонстрация, за това как можем да ги вмъкнем в ежедневието си. … прочети целия текст»

Август е. Всички свързват този месец първо с море и после с всичко останало. Макар за мен той да е най-претенциозния, защото обичайно през август се увеличават баловете вълнение и не е най-подходящ за плуване, освен ако не сте риба. Ето още нещо характерно за месеца, но и не само конкретно за този – рибата. Море и риба, добра комбинация. Океан и много риба – още по-добра комбинация. А най-добрата комбинация може би е мексикански залив и риба меч. Уникално заедно и поотделно. … прочети целия текст»

Дойде ред за следващата специална селекиця от изровени интернет статии и информации. Първата е по-малко интригуваща и по-скоро провокираща към размисъл. Втората е по-човешка и емоционална, а за третия линк … просто трябва да отидете и да видите.

Започвам. Прочитайки статията „Европа пита: как да постигнем повече с по-малко?“ си зададох един въпрос: Дали аз лично използвам ресурсите си оптимално? Едва ли, защото това си е сериозна задача дори и за експертите в областта, които оказва се не ни достигат. Европейския съюз се опитва да наложи политика за максимално оползотворяване на наличните ресурси, с други думи от минимално количество суровина, да се произведе максимално количество продукт. Звучи интересно, но в същото време стои въпроса как това да стане общонационална политика, и не трябва ли всеки един от нас да се опита да оползотворява на максимум ресурсите с които разполага? Статията дава посоката, а току виж някой се заинтригува и реши като порасне да стане … прочети целия текст»

Странна птица е пингвина

В тези уникални жеги, реших да разхладя малко ситуацията с повечко вода. Пингвините са уникални създания. Мнозина знаят, че те скачат директно от водата на скалистия висок бряг. Наред с това могат да не ядат в продължение на 14 дни и да се гмуркат на дълбочина между 200м. – 565 м., като за тази цел издържат около 22 мин. под вода. Но най-характерното за всички пингвини, е че те могат да вървят, могат да плуват, могат да се пързалят по корем, но не могат да летят. С други думи странна птица е пингвина, но понякога хората са още по-странни в грижата си за тези уникални създания.
… прочети целия текст»

Да раздвижим краката

Олимпиада е! Въпреки това май по време на олимпийските игри спортуваме най-малко. Разбира се винаги може да се намери златната среда в която съзерцаваме любимия атлет или дисциплина и в същото време се грижим и за собственото си тяло. Като бонус към всичко това нека включа и отмятането на малко домакинска работа. Има едно такова решение комбиниращо всички тези 3 дейности, обаче не знам до колко ще ви се понрави. Все пак вижте сами, а аз ще изтъкна своите доводи “за”. … прочети целия текст»