Архив: септември, 2012

Потъването на изкуството

Лятото все да привършва, но морето си остава там. Както всичко хубаво, така и всичко лошо вече не ни прави впечатление. Когато стане дума за замърсяване, го приемаме като че става дума за трохи върху килима, които при добро желание ще заметем и ще изчезнат. Обаче замърсяването на водите са всъщност това „замитане“ на боклуците останали след селскостопанската, строителна и промишлена дейност на човека. И когато говорим за замърсяваме на водите, всъщност говорим за свръх популация на едни видове за сметка на други които загива, заради промяна в състава, цвета, кислородното и минерално съдържание, температурата и т.н. на водата. Тази хубава синя бистра вода, която през топлите дни е най-примамливото и желано място. И тук се появява ролята на туризма, който в съчетание с изкуството може и да успее да промени нагласите на 1 – 2 туристи. Все файдица. … прочети целия текст»


Предлагам още в началото на седмицата да се заредим с енергия. За целта отправяме поглед към няколко цветни архитектурни решения, които подобряват градската среда на възрастните с методите на децата. Примерите по-долу са вдъхновени от играчките на малките и крещят: „само работа без никакво забавление – това е прекия път към скуката“ Е някои архитекти определено знаят как да се позабавляват от време на време.

Холнадия, градът е Утрехт, а мястото тяхната ЖП гара – една от натоварените зони в града през която ежедневно минават не малко хора на път за работа. … прочети целия текст»

Движение в правилната посока

„Движение в правилната посока“ е мотото на тазгодишната Европейска седмица на мобилността, която започна на 16-ти и продължава до събота 22-ри септември. Инициативата се провежда за 11-ти път и просто идея нямам къде съм бляла през това време ;). Но всичко си има своето обяснение, сред 30-те български града които участват, Варна не е сред тях – срам за моят роден град, а и персонално за мен. За да се реванширам ще дам малко любопитна информация, е дано и на вас да ви е нова.

Основната идея на седмиците е да популяризират политиката за устойчив транспорт и тя да набере сила сред обществеността, да стане ясно какво се планира и в каква посока ще се движи градския транспорт. Естествено основният акцент са велосипедите е и … прочети целия текст»

Днес е първият учебен ден. Честит празник на всички, които го приемат по-този начин. Та празниците на всякъде по света са свързани с 2 неща: ядене и пиене и нови дрехи и обувки. Днес изненадващо и за мен ще загърбим храната и се отправяме из дебрите на модата. Целта е проста – да ви почерня малко празника 😉 но честно, правя го за добро. Сега ще ме разберете.

През 2010г. модната индустрия е генерирала 2 560 билиона долара – уха. Като се очаква през 2014г. само детския сектор да нарасне с 15% и да достигне приходи от 186 млрд. долара. Не по-лошо е положението с мъжката и дамската мода, които след 2 години ще се радват съответно на повече от 402 и 621 млрд. долара. Сигурно вече почвате да се ядосвате, защо не сте се захванали с мода. Е недейте, това е доста черен бизнес и то буквално. … прочети целия текст»

Снимка WWF - Canon

Ще почна пак от далееече. Септември е най-енергичния месец, което се дължи на две неща: свежите температури и сочните плодове и зеленчуци. А да забравих още нещо – невероятните септемврийски залези. Обаче водещото е едно – храната разбира се, а тя през този месец е сочна, цветна и ароматна. Или поне би трябвало да е. И ето ни в същината на темата, от къде пазарим и какво има там.

Ако говорим за плодове и зеленчуци, всеки си знае че най-вкусно е от градината на баба и дядо, леля и чичо, мама и татко и т.н. Обаче не всеки си има такъв семеен източник на пресни, домашни или накратко еко продукти. Всъщност то и за млякото и млечните продукти е същото, да включа и яйцата. Обаче ако не си ги произвеждате семейно, варианта е да намерите топла връзка из селата: каквато всъщност представляват хранителните кооперативи. Ако не сте чували за тях може след като прочетете статията да щтракнете тук. И обратно в реалността: … прочети целия текст»

„Светът без нас“

Преди време попаднах на тази книга. Прочетох рецензията за нея и си казах, че трябва да я купя. Обаче не я купих, поне не целенасочено. Периодично разглеждам новите книги в една книжарница край която минавам. Пореден такъв случай на библио-разходка. Преди още да стигна до сърцето на книжарницата хопала табела: „НАМАЛЕНИЕ“. Гледах и не вярвах, защото сред книгите със съмнително съдържание лежаха не малко бройки от „Светът без нас“ на Алан Уйзман. Първо се усмихнах, но пък после се усъмних дали това любопитно заглавие, не ме е подвело. Признавам своята финална роля изигра цената от 5 лв., която прекъсна размисъла „за/против“. „Светът без нас“ е ще допадне на кого ли не защото от една страна дава цифри и анализи, цитира учени и експерти, а от друга представя едно пътуване из всички континенти, преди, по време и след (нас хората разбира се ;).

Книгата започва с романтичното усещане колко прекрасно е, ако успеем поне за миг да надзърнем в един свят без хора изпъстрен с живот, чистота и свежест. И авторът успява да ни го покаже, такъв какъвто е бил преди нас. Картина от последните остатъци праисторическа растителност в Европа ни показва … прочети целия текст»

Колко често подаваме ръка?

Днес е 6-ти септември. На този ден както може би се досещате отбелязваме Съединението на България. На та6-ти септември през 1885г. българите от Княжество България подават ръка на българите от Източна Румелия. 127 години по-късно може да опитаме да подадем ръка на природата. И кой знае, току виж си припомним какво е да подадеш ръка и на сънародник. Някои уроци лесно се забравят, а после се припомнят трудно. Време е да си спомним какво е да сме съпричастни към цялото и да сме състрадателни към другите, непознатите. Нека си подаваме ръка по-често!

Истината за лайномобила

През изминалата седмица ни заля информация за лайномобил, обаче съдържанието и беше като горивото му ;). Та японската компания за тоалетни чинии и принадлежности ТОТО създаде триколката Toilet Bike Neo. На външен вид возилото изглежда доста екстравагантно и предизвикателно, което предизвиква хумористични реплики и лесно може да подведе относно истинското си предназначение.


… прочети целия текст»