Архив: октомври, 2012

Светещ облак в мрачни времена

Идат тайфуни, идат избори с други думи идат тъмни дни – Helloween. Но пък след него идва нещо наистина светло – Денят на народните будители. Е светлите празници стават такива, ако си ги направим сами. За нещастие или пък не повечето неща ако се разбират, то се разбират директно. В тази връзка ето една буквална трактовка за светлост. И понеже сме в наистина объркан, та понякога сбъркан свят, ей го днешния сбъркан герой – един светещ облак.
… прочети целия текст»

Много ми хареса едно сравнение между така наречената junk food (буквален превод: боклук храна) и тютюнопушенето. Има и прилики има и разлики. Това за което първо се сещам е, че и двете водят до бавно но сигурно поболяване и кофти изход, примерно: сърдечен удар в единия случай и рак в другия. Е това се казва избор. За разликите, някои казват че цигарите май нямат безвредно ниво на употреба, докато при храната уж е малко по-добра картинката и ако консумираме боклуци умерено, включването в черната статистика на сърдечно-съдовите заболявания има шанс да ни се размине. Може и да е така може и да не, обаче религията на здравословния живот е нещо което трудно се проповядва, изповядва и заповядва и е въпрос на личен информиран и разумен избор. Странното е, че тук може да ни е полезно тютюнопушенето.
… прочети целия текст»

Ремебелирайте

Тая работа с рециклирането е опасна. Напоследък все се оглеждам за цветните контейнери и редовно заглеждам какво има около тях. Например около зеленият контейнер за стъкло напоследък редовно има стъкла от прозорци, леко счупени, но пък сериозно големи парчоци. Ако стъклото не се рециклира, за да се разгради в природата са му нужни около 4 000 години (+/-) стотина. В същото време стъклото е супер лесен материал за рециклиране, но не пък в къщи трудно може да направите това. Лесното е обаче повторната му употреба по нов и практичен начин. Ето една идея за това как да оползотворите старите стъкла в случай, че се съмнявате дали някой ще ги рециклира. … прочети целия текст»

Треска за злато

Трудно е да се определи кога започва златната треска на човечеството. Последните маркирани „разтрисания“ за злато са тези в Калифорния и Аляска, но може би е най-добре да си спомняме и припомняме филма на Чарли Чаплин „Треска за злато“, който обобщава цялата картинка. Така популярния лъскав метал продължава да ни тресе, къде пряко – чрез цената на бижутата и екологичната цена на добива, къде не пряко – чрез цената си на световните пазари и стремежът към „повече“ и „още“. Въпросът е можем ли да се излекуваме от болестта на XIX, XX и XXI век?
… прочети целия текст»

Идва зима – уплашихте ли се? От днес започва захлаждане, което все повече доближава нашата близка среща със зимните месеци. Най-лошото на този сезон не е студа, дори не е и сметката за тока, най-лошото е лошото здраве. И за да не паднем в плен на фармацевтичната индустрия предлагам да се възползваме максимално от селскостопанската, която оказва се има простички решения дори и за сериозните болести. Ако идването на зимата ви притеснява, то чакайте да чуете за сърдечно-съдовите заболявания – между 60 и 64% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Учените у нас твърдят, че този процент може сериозно да се намали стига да се вземат някои елементарни мерки най-простичката от която е храненето. Оказва, се че не е нужно да правим сериозни промени, понякога и нещо много малко и обло може да повлияе много здравословно и вкусно. … прочети целия текст»

Честит празник!

Чудите се какъв празник е днес? В интерес на истината малцина от тези които трябва да почерпят са информирани по темата, макар днес да се отбелязва деня на информационното общество. С други думи това е професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007г. с решение не на кого да е, а на Министерски съвет официално е разрешено напиването на компютърните специалисти през днешния ден. Тънката логическа нишка се крие във факта, че точно на 4 октомври през 1903г. се ражда и Джон Атанасов, който в интерес на истината живее цели 90 години – твърде любопитен факт, предвид нездравословния начин на живот на мнозина от този бранш. Та затова мисля, че няма по-добро пожелание от това всички празнуващи да доживеят най-малко до 90 или поне да преживеят днешното празнично препиване с кола и кафе до към 4 сутринта. Наздраве и за ваше здраве мили хардуерни, софтуерни и какви ли не още „ерни“ специалисти, ние знаме че без вас не можим и за това мислим за вас – къде с добро, къде не много :). Обаче когато мислим с добро то е настина сериозно, та мой дълг е да помогна за вашето здраве чрез един друг друг празник, който се отбелязва след два дни … прочети целия текст»