Архив: ноември, 2012

Разопаковайте Коледа 2012

Тази година предлагам по-навреме да сложим коледната украсата в eko-exo.com. Започвам с една шантава горичка от коледни елхички. Предпочитан материал – дървесина и нейните производни. Търсеният ефект естествено е еко в цвят зелен, макар за някои дръвчета да не ни достигна боичка 🙂
Нека засаждането на празничното настроение започне сега! … прочети целия текст»

Отдавна не е ставало дума за нашите половинки – животните. Е покрай коледните празници ще почнат да се спрягат розови прасенца или в по-добрия вариант – еленчета и всичко ще звучи като по старо му, обаче не е. Издирвах с любопитство видове които са изчезнали, имаше такива които последно са забелязани през 17-ти век, други през 18-ти, но когато стигнах до 21-ви век малко се стреснах. Умът ми знае, че изчезват видове, но аз отказвам да повярвам че огромните библиотеки с милиони книги, натрупаната с хилядолетия история и опит и всички университети и изследователски центрове ще са напразни. Оставам твърдо зад позицията, че това което може да промени нас и светът ни е четенето, ученето и мисленето. Първата крачка е книгата … а втората видеото. Ето едно което дава лек поглед върху загубите ни, макар и с някои малки критични точки по фактите:

Още малко бг инфо може да видите и тук – пук.

Събота и неделя отминаха. До тук няма повод за усмивки. Обаче кой не обича подаръците, а те вече могат да предизвикат добри емоции.

Обичайно в някой от почивните дни се занимавам с къщата: чистене, пране, готвене, котешки занимавки, цветарство и каквото там се сетите. Аако не се сещате, то наслаждавайте се на тези дни и вашето време ще дойде 😉 Та подреждам си аз любимия кухненски шкаф, който е висок колкото мен и за сега ме бие по широчина, и установявам че 50% от мястото е заето от празни буркани, а в мазата положението е близко до 100%. Та отново опирам до въпроса, какво може да направи човек с толкова много буркани. Ето ви нещо любопитно: да опакова подаръци.
… прочети целия текст»

Образованието винаги ще си остане най-важния приоритет на всяко общество, то дава знания, създава принципи, приучава към навици, интегрира, учи на толерантност, възпитава. Всичко това в комбинация ни позволява да се грижим сами за своето здраве, благополучие и щастие, а когато индивида е съзнателен, тогава и обществото става такова. Истината е в простичките неща. Ето и едно простичко решение за това как най-лесно да учим и научаваме.

Всеки който се е захващал с ученето на език знае, че водещо за успеха на това начинание е практиката. Това всъщност е основен принцип при … прочети целия текст»

Зимeн цвят и аромат

Искрено се надявам по-голямата част от вас да обичат своята работа и да не ги притеснява факта, че днес е понеделник. Но дори и да сте от тях винаги има седмици които са по-трудни и по-мъчни, важното е те да не зачестяват. Мое лично проучване сочи обаче, че с окапването на листата по дърветата и падането на температурите, цветовете леко се отмиват от дъждовните капки и започват да преобладават сивото и черното и то не само в облеклото ни. Аз обаче си знам, че за всяка нещо си има лек, често пъти той се различава от отровата само в дозировката. Призовавам ви, да не прекалявате с днешното лекарство, което има за цел да оцвети в кадифено червено ако не дните, то поне вечерите ни.

Да си дойда на глътката, т.е. лекарството – дойде време за червеното вино. Не зависимо дали пиете мерло или мавруд от 10 или 110 лв., насладата на всеки момент се крие в детайлите. Разбира се ако сте от разбирачи, ще разчитате на нюансите във вкусовите качества на виното, но ако сте като мен (човек с неособено изискано небце), може да се отдадете и на детайлите около виното.
… прочети целия текст»

И дойде есента, а с нея и нещо не много приятно – есенното почистване. Често се оплакваме колко ни е тясно, колко малки са домовете ни, но когато става дума за почистване нещата стават гигантически, особено когато говорим за 510 065 284,702 km². Е добре де можем да смалим до 110 994 km², а ако и вие сте от Варна, то ще си говорим само за скромните 154 km². Е още ли си мислете че сме на тясно 😉

В понеделник /5 ноември/ стартира есенното почистване на Варна, разбира се кулминацията се очаква да е през почивните дни. Предвид прогнозата за времето препоръчвам неделята. Моят граждански дълг е да ви насърча да излезете и да почистите … обаче за сега не се справям много добре с мотивировката, за това ще се концентрирам върху алтернативата. … прочети целия текст»

Цената за отглеждане на дете

Не малко настоящи и бъдещи родители са си задавали и ще продължават да си задават въпроса: Колко струва отглеждането на едно дете. Е американците вече имат отговор на този сложен въпрос. Министерството на земеделието в САЩ е изчислило, че ако сте семейство от двама родители със средни доходи, то най-вероятно ще похарчите около 170 400 $ за да отгледате едно детет от 0 до 17 години. Сумата определено е феноменалана не само за нас българите, но и за американците. Ще кажете, американците са едно, а ние съвсем друго: различни икономики, различна култура. Е така е за някои неща това е за добро. Например след 17та годишнина американските семействата трябва да предвидят и около 24 000 $ на година за колеж извън техния щат или около 10 000 $ за образование в същия. Не се ли чувствате една идея по-щастливи от факта, че сте в България 😉 … прочети целия текст»