Архив: март, 2013

„Е“-тата са демоде

Никой не е по-голям от хляба. Въпросът е как той да си остане вкусен и подходящ за ядене възможно най-дълго време.

Uneversity of Alberta и University College Cork са открили естествен начин да спрат плесенясването на хляба. Всичко е въпрос на правилна закваска или по-точно бактерия. И ето ни в Ирландия където май са открили лактобацили които произвеждат киселина устойчива на плесени – изяждат линиловата киселина и произвеждат мастна. И ето ти хляб който не се покрива с плесен без „Е“-та. Или поне условно защото киселината все пак се обозначава с Е 260, но разликата е в начина по който се произвежда – в ирландския случай това става съвсем естествено.

А причината да са ни нужни още едни бактерии в хляба са едни 40%. Това всъщност е делът в световен мащаб на храната, която не се изяжда, а отива в боклука.

В същото време храната си остава основния мотив за щастия и нещастия. Въпреки нейната важност и значимост тя продължава да не достига на едни места и да се изхвърля на други. Кой знае едни бактерийки може и да спомогнат това да се промени. Но нека сме реалисти производителите на храни се интересуват от едно – тяхната продукция да има по-дълъг живот за да може да се доставя до по-далечни места и да е годна за хапва по-дълго време. Въпреки това социалният и бизнес интереса успяват да се пресекат и да са си полезни. Нека бизнеса търси своите алтернативи и като чели поне за хляба са успели да я намерят. А ние да търсим своите например чрез хранителните банки, благотворителност или просто да поканим самотен съсед на великденската трапеца.

Ягоди по гренландски

След риболова с Greenpeace предната седмица, сега отиваме да берем ягоди в Гренландия. Изненадата е пълна – леденият остров преживява истински земеделски бум, дължащ се на омекващия климат под влиянието на глобалното затопляне. Това последното май никой не го оспорва вече.

… прочети целия текст»


Риба, риба, риба. Едни от най-здравословните кухни са средиземноморската и японската, където рибата присъства сериозно.
Това е и една от причините при тези нации да има доста дълголетници и по-малък брой на сърдечно-съдовите заболявания. Обяснимо предвид разнообразните полезни неща, които човек намира в рибата: витамини (А, Д, Е, К, В1, В2), естествено аминокиселините (триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин), микроелементи (калций, фосфор, сяра, калий и магнезий, мед, селен, цинк, йод, кобалт, манган, флуор и др.) С други думи ако нещо търсите то е в рибата, дори и да са ключовете за колата. Уникална работа. … прочети целия текст»

Пролетта бавно си проправя път и рано или късно ще се покаже. Едно от хубавите неща на този сезон е че всичко се събужда за нов живот, е с малки изключения – като нас хората например. Напоследък пролетта стана по-известна с тъй наречената пролетна умора, отколкото с оживлението, обновяването и началото на нещо ново и по-добро. Но и за това си има лек и той се казва движение. Ако човек е унил, най-лесния начин да живне е като вкара малко повече кислород, динамика и хъс. С други думи, време е за спорт … егати дългото въведение докато стигна до същината.
… прочети целия текст»

Пържените филийки летят

Закуската е най-важното ядене за деня. За съжаление аз не се сещам за нищо друго така засищащо и вкусно, както хляба – филии на фурна, препечени филии, филийки пици и най-вече пържени филийки. Последните са страшно вкусни, но и вредни. Само че както често пъти се оказва, вредното за едни се оказва полезно за други.

Та стигнахме до холандците , които както винаги са уникални със своите решения. Ето например компанията KLM Royal Dutch Airlines ще стартират едни малко по-различни седмични полети от летище „John F. Kennedy“ до летище Schiphol (или казано по-простичко от Ню Йорк до Амстердам). Всъщност така нареченото „необичайно“ е … прочети целия текст»


Не знам далии и вие сте забелязали, но поне при мен разделно събрания боклук ми говори и то доста. Е не буквално, но почти. Огромната част от това което изхвърлям е пластмаса и найлон – основно опаковки на различни продукти (да не кажа единствено и само). На седмица една нормална пазарска чанта пълна с опаковки отива в жълтия контейнер. Може би пазаря неефективно: малки разфасовки, нездравословни храни. Сигурно, обаче и за такива като мен си имало начин, който даже решава и част от проблема за тези които пък изобщо не си изхвърлят разделно боклука и онези които изобщо пък не го изхвърлят в контейнери. Решението е Aaron Mickelson – дизайнер който измисля не просто дизайн. Той има страховито добра идея за това как продуктите може да са опаковани, но безотпадни. Ха сега зачудихте ли се. Признавам и на мен ми трябваше малко повечко време да осмисля и разбера онагледените примери по-долу. Ето ги и тях.
… прочети целия текст»