Архив: ноември, 2013

Летящ старт на седмицата

И дойде понеделник, време е за нова статия … е и за малко работа. И двете ще отлетят така бързо и неусетно, че хоп и е дошла Коледа. И понеже идват празници ето един мини празник за науката, инженерите и милионерите които смятат да си подарят за празниците чисто нов хеликоптер разбира се. Дойде време да полети и първият хеликоптер на ток, 0 вредни газове, 100% странна визия това е VC200 Volocopter на e-Volo.

e-Volo_537x357_1
… прочети целия текст»

„Оплешивяването“ на Земята

Autumn-ColoursХубаво нещо са горите пролет, лято, есен, а да не говорим за зимата и снега. Но освен да ни радват те имат и малко по-смислена роля оставям на страна факта, че осигуряват подслон и препитание за хора и животни, билки, вода и храна. Най-вероятната причина за 15% от въглеродните емисии е в горите, не грешка в системно изчезване на горите. В тази връзка доста полезно нещо е глобалната интерактивкна карта за световното обезлесяване.
… прочети целия текст»

Невинността на човечеството

Post_1

Напоследък имам малко време да почета, ей така за удоволствие не за катаклизми, не за нови технологии, а за нас хората. Отдавна се канех да захвана Георги Господинов и ето на взех си негови разкази. Всичките откровено реални, до болезненост, но един ми се запечата адски силно в съзнанието „Обащиняване“, ако имате възможност прочетете го.
А до тогава може да направите увертюра с нещо нехудожествено, но надявам се поне малко емоционално и доста логично относно нас хората и колко точно сме невинни.

Новината от ноември в световен мащаб безспорно е тайфуна Хайен, който помете Филипините. Надявам се всеки се чувства засегнат, защото ако не се … е това вече е страшното. … прочети целия текст»

Какво отмива водата

Hands_washi awayМиенето на ръце е обичаен хигиеничен навик, който е първата преграда пред разпространението на микроби и заболявания. Не случайно Хепатит А се нарича още болест на мръсните ръце. Е за да е ефективно миенето то трябва да трае поне 15 – 20 секунди. Обаче всичко това не е толкова интересно колкото изследването на Kai Kaspar от университета в Osnabrück (Германия). В него се разглежда ролята на миенето на ръце върхи психиката на човек. Оказва се че този ежедневен ритуал действа разтоварващо на психиката и се грижи както за физическото така и на … прочети целия текст»

manatee_1Ламантините са уникално симпатични водни бозайници, не случайно са известни и като морска крава. Именно кравата е символ в много древни култури на началото, на живота. Уви днес това добродушно животно, което по принцип има малко врагове в природата (акули и крокодили) се сблъсква с още един, скрит и подмолен враг. Но преди да се изправим очи в очи с него, нека да опознаем този любопитен бозайник, който се оказва че има доста дълга история.
… прочети целия текст»