Архив: ноември, 2010

Декември чука на вратата ни, а заедно с него и коледното настроение, но преди това или може би точно за това нека си поговорим за книги, защото те са неизменна част от изминалите пред очите ни години, те са страхотен подарък, и пак те са интересна тема за разговор на по бира или две. Всъщност вие помните ли всички книги които сте чели? Не бързайте да отговаряте, първо … прочети целия текст»

Както ви обещах миналата седмица в статията По лондонските тротоари, днес ще се разходим из варненските улици в издирване на истинско, улично изкуство. В интерес на истината не открих много дъвки по нашите тротоари, може би не съм ги забелязала, защото не бяха превърнати в картини от някой Бен Уилсън, но пък открих няколко поколения улични ел. табла.
… прочети целия текст»

Ако си мислите, че светът в който живеем ви е отдава ясен и всичко в него е предвидимо и понято – позволете да ви изненадам. Всъщност нашата планета е обитавана от доста страннисъздадиния, наподобяващи на герои от научно-фантастичен филм. Бих ги описала като неземно красиви, но няма да е точно, защото са съвсем земни, или по-точно съвсем океански.
… прочети целия текст»

Когато лятото си отиде и тълпите от шарени хора по улиците изчезнат, остава не толкова лицеприятния мръляв тротоар. Не е тайна, че голяма част от тротоарите ни на нищо не приличат и често пъти основната причина за това е възпитанието ни – който, колкото го има. Наистина са малко хората имали шанс да израстнат в среда в която книгите се ползват за четене, а не за подпиране на някой шкаф, музея не е „онази странна сграда в която кракът ми не е стъпвал”, а музиката е нещо повече от хвърляне на гюбеци върху кухненската маса. Обаче за всяко промяна си има начало и ако то не може да дойде от вътре нека да започне от вън. Едно такова начало е поставил Бен Уилсън. … прочети целия текст»

Странно как живеем в епохата на бързите комуникации, и въпреки това, част от информацията остава “скрита”. Наскоро открих едно проучване правено още в моите детски години, но на което е дадена гласност през последните няколко – то касае уличния трафик и вредата от него. Въпреки това не става дума за вредата за здравето ни – в изследването не се говори за шумовото замърсяване или пък за замърсяването на въздуха,  а за нещо далеч по-любопитно и човешко. … прочети целия текст»

Днес за пореден път събрах погледите на колегите когато слязох да си налея вода от чешмата. Така разбрах, че те вече са се отказали от водата, отказали са да защитават своето право като граждани на България да имат чисти вододайни зони, и са се концентрирали само и единствено върху себе си. Всъщност дали нещата са точно така?
… прочети целия текст»

Всеизвестно е, че всичко хубаво си има край, дори и циганското лято. Ето защо не е излишно да помислим за студените зимни дни още от сега. За сега няма да ви говоря за отоплителни системи, коефициент на топлопреминаване и енергийна ефективност, а за нещо далеч по практично, ефективно, лесно и най-вече евтино.
… прочети целия текст»

Ще ви говоря за секс или по-скоро за самодостатъчната сексуалност при животните. И преди да ме обявите за зоофил или bestialiter, нека поясня че става дума за чистно научни факти. Непорочното зачатие или партеногенезата е характерно за редица насекоми, но сред гръбначните животни, то продължава да бъде новост, тъй като е документирано при по-малко от 0,1% от гръбначни видове. Аз честно казано си мислех, че процента си е кръгла нула, но май се оказва, че просто моите познания в тази сфера са нулеви, тъй като освен случая с боата който е най-любопитния до тук има случаи със комодски варани, акули чук и други женски змии. … прочети целия текст»

Привет и честит празник на всички събудени 😉 Днес обаче ще ви разкажа за един друг празник, който косвено е свързан с будителите.

Та ето ме и мен една идея по-пробудена, с вече изпълнено обещание, да се включа в есенното почистване обявено от Община Варна от 23 до 30 октомври.
… прочети целия текст»